1. Expliqueu el punt de vista narratiu i l'estil del relat amb exemples.
2. Comenteu el registre lingüístic i poseu-ne exemples lèxics.
3. Raoneu si el títol d'aquesta narració és adient al tema que tracta.
4. Aquest conte tracta sobre l'embaràs no desitjat. Creieu que en la societat d'avui dia segueixen passant aquestes coses? Què creieu que ha evolucionat en la qüestió de l'embaràs en els adolescents? Raoneu la vostra resposta i comenteu la d'un company o companya.
3. Raoneu si el títol d'aquesta narració és adient al tema que tracta.
4. Aquest conte tracta sobre l'embaràs no desitjat. Creieu que en la societat d'avui dia segueixen passant aquestes coses? Què creieu que ha evolucionat en la qüestió de l'embaràs en els adolescents? Raoneu la vostra resposta i comenteu la d'un company o companya.
5. Reescriviu algun moment de la història en primer persona. Adopteu la perspectiva de la noia. Quina compensació demanaries?
1. El narrador explica la història d’en Lluïset i la relació amb la seva família i el fet de que ha deixat embarassada a una noia de 15 anys. Com per exemple:
ResponElimina“En Lluïset,, escaparrat –quan en Lluïset ho estava, feia una mirada desesperadament inexpressiva-, seia a la cadira de braços del despatx, entreveient la Rambla sota la boira fina d’octubre entre la qual esllenegaven llur claror els arcs voltaics.”
Però en el comte també podrem trobar diàlegs. Com per exemple:
Parla amb el pare,
“-Noi, ja saps que jo sóc republicà de tota la vida, i lliberal. Si vols fer bestieses, jo no hi tinc res a veure.”
Parla amb la mare,
“-Té, fill meu, aquí tens cent cinquanta pessetes estalviades amb penes i treballs, perquè ja saps que ton pare és del puny estret.”
2. Quan parla el narrador és formal (literari), en canvi quan hi ha la intervenció dels personatges, els diàlegs, utilitzen un registre lingüístic més informal (col·loquial).
Exemples del narrador(formal literari)
- “En Lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positivista.”
- “La noieta-de quinze anys- havia hagut de fugir de la seva tia. Estava en una dispensa immunda de la Riera Baixa.”
Exemples dels personatges, diàlegs (un registre lingüístic més informal (col·loquial)).
- Havia pensat...
- Digues sense por.
- Si no fos massa demanar.
3- Per una part és adient, ja que volen compensar la noia amb diners pel fet d’estar embarassada, i fins i tot ella demana al noi un gramòfon. Però d’altra banda el conte representa la societat d’un moment masclista i classista on la família del noi no vol saber res del problema, només dóna diners i la noia es veu obligada a deixar la seva vida quotidiana pel fet de quedar-se embarassada.
4- Jo crec a alguns llocs del món segueixen havent aquestes situacions, però per una altre banda, la societat ha avançat molt, ja que a nivell de precaucions per evitar l’embaràs, hi ha molts més, i molt més fiables i segurs. I l’embaràs en adolescents no és tant freqüents com abans. A més a més la societat accepta molt millor una mare soltera, fins i tot legalment i té més ajuts. (No hi ha publicada cap resposta).
5. Jo tenia quinze anys, m’havia hagut d’anar de casa de la meva tia. Estava en una dispensa immunda de la Riera Baixa tenia una cambreta que dava, per una finestreta, a un cel obert tot negre. Allí a la sortida del treball me’n havia tornat a esperar a en Lluïset.
Com es tracta d’una família adinerada, demanaria un pis on poder viure amb el meu fill, una feina per poder mantenir-lo i donar-li una bona educació, i uns diners mensuals, per què no li faltés de res al nen.
ResponElimina1. El narrador d’aquest relat explica l’història d’en Lluïset i la seva relació sexual, i com a causa la relació amb el seus pares. Tot això ho fa a través de la tercera persona omniscient (no participa a l’història però coneix totes les circumstancies), com a punt de vista, i de l’estil indirecte lliure (el narrador insereix de forma directa la veu dels personatges i usa expressions com va dir).
Ex: Son pare va escoltar-lo amb un silenci absolut i impressionant. Després va dir-li:
-Noi, ja saps que jo sóc republicà de tota a vida,...
Ex: En Lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positiva.
2. El llenguatge de l’història es podria dividir en el que diu el narrador de forma literària, que és culte, perquè utilitza cultismes i construccions mol elaborades, (el tedi nou d’ésser ella noia de bé) i el del diàleg, que és col·loquial, ja que utilitzen un registre més informal, popi de la llengua parlada, utilitza expressions populars, vulgarismes,... (si vols fer bestieses, fer el ximple, és de puny estret)
3. Jo crec que el títol és adequat, ja que al final, l’història només tracta de la compensació que li volen donar a la pobre noia que s’ha quedat embarassada, tant com els diners que li volen donar els pares, com el gramòfon que ella vol al final. Personalment crec que tenir aquell un nadó és molt més que uns estalvis o un gramòfon, t’hi has de dedicar una vida, alimentar, educar,...
4. El que passava, era que en la societat d’abans, la gent es casava de molt jove i tenia fills. Jo crec que encara també n’hi han molts en l’actualitat. Hi han molts embarassos indesitjats en adolescents i en majors, arreu del món, tot i que ara la societat hagi avançat, i hi han moltíssims mètodes anticonceptius a l’abast de tothom, tant per homes com per dones, per evitar aquests embarassos, com: preservatius, el D.I.U, la vasectomia, pastilles anticonceptives,... Jo estic d’acord amb la Cristina en el fet de que hi han ajuts a les mares ‘solteres’, el que passa és que no coincideixo quan diu que les mares solteres estan més acceptades, estan acceptades igual que tots, i tampoc quan diu que no hi han quasi bé embarassos en adolescents. Pot ser veritat que hi han països en els que n’hi ha més que als altres, però n’hi han més dels que en realitat haurien d’haver.
5. Jo em trobava allí, al llit, estirada, i ell allà, a la cadira, mostrant-se fred, evitant qualsevol contacte amb ell llit i la meva mà. Quan el vaig veure alçar-se i molt decidit a dir alguna cosa, a segellar l’adéu etern. Jo ja ho sabia de manera que li vaig dir:
-Havia pensat....
-Digues, digues sense por.- Em va contestar com traient-se un gran pes de sobre.
-Si no fos massa demanar, voldria una pensió cada mes per poder pujar el meu fill, a més voldria que te’n anessis d’aquí.
Hola Joan,
EliminaMolt bona feina. Enhorabona!!
P.D: s'escriu LA HISTÒRIA
Andrea.
1: El narrador explica la història d'en Lluïset i com va deixar embarassada inesparadament a una noia menor i la relació d'aquest amb la seva familia. A més, el narrador és omniscient ja que sap com es senten els altres personatjes. ( ex: Noi, ja saps que jo sóc republicà de tota la vida, i lliberal.)
ResponElimina2: El regsitre que usa l'autor és literàri: és més formal, culte i utilitza frases més complexes. I també és col·loquial al contrari de l'altre, informal i utilitza frass més simples i ''vulgars''.
3: Jo penso que si és adequat ja que al final del relat s'explica la compensació, és a dir, els favors i ajudes que li proporcionen en Lluïset junt amb la seva família a la noia per haver-se'n quedat embarassada a temprana edat.
4: En l'actualitat, hi han centenars d'aquest casos de joves amb embaras imprevist, però per això la societat ha avançat molt en aquest aspecte, ja que hi han molt més mètodes anticonceptius i els joves o dones amb aquest fet tenen més ajudes comparant-lo amb altres temps, ja que encara que no hagin de ser així, la societat ja esta acostumada o mentalitzada de aquests embarassos per això molt serveis donen ajudes a aquestes dones i joves. Respecta el comentari del Joan, esta bé i estic d'acord amb el que diu en el fet que abans era més ''normal'' tindre fills de joves ja que les noies es casaven de molt petites.
5: No demanaria pas, com d'altres noies que sabia, que la meva boniquesa era una floreta ventissa, sabia que era massa tímida per agradar-li als nois i a sobre tenia les mans fetes malbé pel meu ofici. Jo demanaría com a compensació; menjar per alimenatr al nadó, diners per cuidar-lo i proporcionar-li el millor al meu alcanç, roba, accés a una escola per la seva educació i per últim un habitatge on viuría trànquil i bé.
Hola Enya,
EliminaMolt bona feina. Comparteixo la teva opinió!
Andrea.
1. Es narrada l’historia d'en Lluïset i l’embaràs inesperat que va cometre i els problemes amb la seva família. És un narrador en tercera persona omniscient.
ResponElimina“Son pare va escoltar-lo mb un silenci absolut i impressionant.”
2. És culte (“A la cambra del costat,...”) i col·loquial (“cansat de fer el ximple”).
3. Sí, jo crec que el títol és adient ja que “la compensació” és el que li ofereix la família d’ell a ella.
4. Jo crec que ja no hi ha tants embarassos no desitjats, tot i que encara hi ha algun tant en joves com en adults. Per sort ja no hi ha tants embarassos no desitjats en adolescents, però encara hi ha més dels que hauria d’haver-hi.
Estic d’acord amb el Joan i la Enya amb el que diuen sobre que ara hi ha molts mètodes anticonceptius per ajudar a prevenir embarassos no desitjats, i encara així hi ha.
5. Jo era allí, plantada davant d’ell qui ni tan sols volia mirar-me a la cara. Els dos estàvem impacients, jo m’agafava fort la faldilla amb les dues mans per a eixugar-me la suor freda de les mans, i ell tenia les mans entrellaçades, jugant una amb els dits de l’altre nerviosament. Finalment, em vaig decidir per prendre la primera paraula jo.
-Havia pensat....
-Digues, digues sense por. –va respondre com si hagués estat esperant tant com jo que l’altre comencés a parlar.
-Si no fos massa demanar, voldria que tu mateix fossis qui pagués totes les necessitats del nadó, així com l’educació, la sanitat, menjar i un sostre sota el que pugui viure feliç.
Nina.
Hola Nina,
EliminaLa feina és correcta, però hauries d'haver desenvolupat una mica més la tercera pregunta, per exemple: per què trobes que hi ha relació amb el títol.
A reveure,
Andrea.
ResponElimina1. El punt de vista narratiu és en tercera persona omniscient ja que coneix perfectament els sentiments de tots els personatges i sap com se senten en cada moment. Exemple:
El seu encaparrament era curiós. Estava convençut que ell havia pecat per innocència. Estava convençut que el seu delicte -diguem-ne delicte-,...
L'estil del relat és estil indirecte lliure ja que el narrador insereix convenientment frases dels personatges vives i directes i normalment van acompanyades de: -va dir.
La mare, després d'una horrible escena patètica, va asserenar-se sobtadament.
Té fill meu – va dir-li-, aquí tens cinquanta pessetes estalviades amb penes i treballs.
2. El registre del narrador és estàndard ja que utilitza un nivell que correspon en situacions d'àmbit general, i crec que no és culte, ja que sinó a nosaltres, els lectors, se'ns hagués fet molt difícil entendre el text.
Exemple: En Lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positiva. (Podem veure que el registre no és del tot culte, però tampoc s'està parlant vulgarment).
El registre dels personatges és col·loquial, ja que són utilitzats en àmbits familiars o gent que tenen afecte i s'utilitzen expressions populars, frases fetes, etc.
Exemples: - Sí, perquè en Ramon és un home com un brau, i, ja veuràs totes aquestes mosses solen tenir el seu pinxo.
3. Jo crec que aquest títol és irònic. Al final del conte, quan el pare del nadó que té l'adolescent a la seva panxa els hi diu l'últim adéu, els hi dóna diners. Ella el que demanava era un gramòfon, que seria una personificació al que vindria a ser la funció de pare ja que estaria a les nits de fam i de malalties fent-lis costat. Llavors crec que no és del tot «una compensació» un sobre amb bitllets en comptes de fer la funció de pare.
4. Malauradament encara que no siguem gaire conscients a causa de religions de països orientals, lleis de cada nació, etc. influeix molt l'embaràs en adolescents o no desitjats. Sobre aquest aspecte no crec que sigui gaire just que una noia de la mateixa edat que jo, no estigui estudiant i ja tingui el pes d'una responsabilitat com ser mare. Aquí a Catalunya, ha anat evolucionat al llarg dels anys, gràcies a lleis d'avortament, precaucions a l'hora de mantenir relacions sexuals, i també, penso que les xerrades que ens venen a fer a l'institut sobre el perill de no utilitzar mètodes d'anticonceptius també fa molt, ja que des de ben petit tens un principi sobre tot aquest tema. Estic d'acord amb l'Enya ja que avui dia cada cop joves que es queden embarassades estan rebent més atenció que anys enrere però tot i això, segueixo pensant que encara ens queda molt per fer.
5. No et demanaré cap compensació, ja que per a mi, el que has fet és imperdonable, per tant, si no vols saber res sobre la teva suposada família, no necessitaré els teus diners per el «nostre» fill, si cal, treballaré el doble d'hores o les que facin falta perquè el nadó dugui una vida com es mereix, però així, quan ell creixi, tu no podràs retreure que li vas donar mai res, perquè l'únic que vas fer va ser marxar, el vas abandonar.
Hola Laia,
EliminaHas fet una molt bona feina. M'agraden molt les teves reflexions sobre el rerefons dels relats, allò que amaguen. Me'ls apunte!!!
Enhorabona,
Andrea.
1) Jo crec que el que s'explica en aquesta història, és una situació que antigament passava molt. Es tracta d'un noi (Lluïset), que té una relació distant i freda amb la seva família, ja que ha deixat embarassada a una noia de només quinze anys.
ResponEliminaL'estil del relat d'aquesta història és omniscient (és a dir, que el narrador no participa directament en la història, però en canvi coneix les circumstàncies., també usa tercera persona i el narrador usa expressions i insereix en la veu dels personatges.
Exemples:
- Estava convençut que el seu delicte -diguem-ne delicte- era d'excessiva candor, era una ensopegada que delatava el novici inexpert i badoc.
2) En aquest conte, hi ha dos tipus de registres, el formal i l'informal.
Formal: De registres formals hi trobem el literari. Aquest és culte (usa expressions i paraules cultes) i normalment s'usa quan parla el narrador.
Exemples:
-Estava cansada, cansada, blanca com el paper.
-...tedi...
-...escalf cordial...
-...bòfia...
Informal: Aquest tipus de registre és molt usat en el tracte familiar i d'amistat.
Aquí hi trobem un altre registre:
Coloquial --) Aquest es fa servir en converses quotidianes. (S'usen molt els punts suspensius, paraules vulgars i expressions)
Exemples:
- I, si convé farem baixar el masover...
- Sí, perquè en Ramon és un home com un brau, i, ja veuràs, totes aquestes mosses solen tenir el seu pinxo!
- ...babaus...
- ...cansat de fer el ximple...
3) Per una part sí, ja que el noi es responsabilitza del nadó i compensa a la mare amb diners per totes les despeses que tingui, ja que ell no es pot encarregar del seu fill. Per una altra part el títol no és adient, perquè és el seu fill i amb diners no es soluciona tot, ja que quan tens un fill, ha de tenir una família, l'has d'alimentar, educar, etc... No és correcte el fet de desempallegar-te d'un nadó com si fos un objecte.
4) Avanç la gent era molt religiosa, i havia de casar-se aviat i tenir fills. Actualment, encara hi ha embarassos no desitjats majoritàriament als països del tercer món. En aquests països els pares fan casar als seus fills o filles amb qui ells decideixen (casaments pactats per treure'n benefici). Avui en dia, en els països desenvolupats, no hi ha gaires embarassos no desitjats, ja que tenim molta informació i mètodes anticonceptius de prevenció.
5) Jo, una noia de quinze anys, he fugit de la meva tia. Estic en una dispensa immunda de la Riera Baixa. Tinc una cambreta que dóna, per una finestreta, a un celobert tot negre. Allà, a la sortida del treball, he tornat a esperar en Lluïset.
La meva compensació serien varies:
-Que reconeixes al nen com a fill seu.
-Que com a mínim un cop a la setmana anés a veure al seu fill.
-Que m'ajudés econòmicament amb les despeses del nen.
Andrea,
EliminaHas fet una bona feina!
Puntualitzacions:
- Quan parles del tipus de narrador en diem 'punt de vista' no d'estil. Ha estat una errada!!
- Havies d'haver fet un comentari a un company. Per a la propera!
Andrea.
1. Expliqueu el punt de vista narratiu i l'estil del relat amb exemples.
ResponEliminaHi ha dos punts de vista i dos tipus d'estils narratius.
En primer lloc hi ha un narrador omniscient que explica el que pensen i senten els personatges, per exemple: "Estava convençut que ell havia pecat per innocència" o En Lluïset se sentia ple d'una reacció moral, i maleïa la Rambla". Aquest narrador parla en tercera persona, pel que també podríem dir que es tracte d'un estil indirecte,ja que narra el que els hi passa als personatges.
També hi ha alguns moments dels text en què els personatges parlen en primera persona, concretament en forma de diàleg, pel que es tracta d'un narrador intern, els propis personatges que expliquen el que pensen en primera persona, i per tant utilitzen un estil directe. Exemples: -Té, fill meu (...). Trenca amb aquesta donota (...) o - Si no fos massa demanar - barbotejà ella-, m'hauria fet tanta il·lusió que...
2. Comenteu el registre lingüístic i poseu-ne exemples lèxics.
Crec que hi ha diferents registres. Per una banda literari en alguns moments, sobretot quan parla el narrador, pel tipus de lèxic que utilitza, més culte, com per exemple: "entreveien la Rambla sota una boira fina d'octubre entre la qual esllenegaven llur claror els arca voltaics".
També hi ha un registre col·loquial, sobretot quan parlen els protagonistes, i fins i tot en alguns moments vulgar, com per exemple: "Si vols fer bestieses, jo no hi tinc res a veure" o "cansat de fer el ximple". Quan parla la mare és més vulgar: "Aquestes barjaules sempre tenen set o vuit babaus".
3. Raoneu si el títol d'aquesta narració és adient al tema que tracta.
Sí que ho és, però jo no el vaig entendre fins al final del relat, que és quan es veu que la noia, com s'ha quedat embarassada, demana una mena de "compensació", encara que crec que molt poca cosa per tot el que li espera.
4. Aquest conte tracta sobre l'embaràs no desitjat. Creieu que en la societat d'avui dia segueixen passant aquestes coses? Què creieu que ha evolucionat en la qüestió de l'embaràs en els adolescents? Raoneu la vostra resposta i comenteu la d'un company o companya.
Per una part ha evolucionat, perquè últimament hi ha més informació i per tant més precaució en aquest tema, però les noies que es queden embarassades joves ho continuen tenint difícil, perquè tenen més difícil estudiar, tenir un bon lloc de treball... i, a vegades, també és un tema poc parlat entre els joves, i poden quedar més marginades. També passa que tot el pes recau sobre les noies i poc sobre els nois, i això no ha canvia respecte el conte.
Crec que l'Enya té raó en què han millorat les coses, però no tant com ella diu. De fet, al nostre entorn, per exemple l'insti, no en coneixem cap cas, pel que no deu ser tant fàcil tirar un embaràs en l'adolescència.
5. Reescriviu algun moment de la història en primer persona. Adopteu la perspectiva de la noia. Quina compensació demanaries?
-No sé com m'ha pogut passar això a mi. Com els hi diré als meus pares? Què faré tota sola a Barcelona? Segur que els meus amics ja no voldran saber res mi. Com em podré mantenir a mi i al meu fill? I si busco alguna altra solució per no tenir-lo? I si obligo al seu pare a què m'ajudi a criar-lo? Però, sé que no ho farà.
El més just seria demanar que el pare es fes càrrec de les despeses del fill, ja que ella sembla una persona sense recursos, però ja es veu que dins el conte això no és possible.
Hola Mauro,
EliminaMolt bona feina. Les dues primeres preguntes estan molt ben desenvolupades i explicades. Enhorabona!!
Andrea.
1. Aquest conte explica una història on en Lluïset deixa embarassada a una noia de 15 anys. El narrador és omniscient (sap tot de la història sense participar-hi) i utilitza la tercera persona.
ResponEliminaExemple: En Lluïset se sentia ple d'una reacció moral, i maleïa la Rambla.
2. Aquest conte hi troben dos registres lingüístics: formal quan parla el narrador i informal (col·loquial) quan hi ha diàleg.
Exemples:
Registre formal: "Estava convençut que el seu delicte -diguem-ne delicte- era d'excessiva candor,era una ensopegada que delatava el novici inexpert i badoc".
Registre informal: diàleg, la mare parlant a en Lluïset.
- Amenaça-la tu a ella. Aquestes barjaules sempre tenen set o vuit babaus, i els duen a vendre tot plegats...
3. Sí, si que és adient, ja que ella li demana un gramòfon a en Lluïset com a compensació.
4. Abans no havien mètodes de precaució i era molt més fàcil quedar-se embarassada. Actualment crec que hem avançat molt, ja que hi ha mètodes anticonceptius (píndola, preservatiu, D.I.U, vasectomia, lligadura de trompes, etc), és a dir, que tan nois com noies poden evitar l'embaràs. Tot i això, encara hi ha embarassos no desitjats, d'adolescents i d'adults, que no tenen consciència dels riscos de no utilitzar mètodes anticonceptius. El comentari de la Cristina és correcte, però crec que els embarassos no desitjats són situacions que passen a tot el món, no només a alguns països.
5. Estava nerviosa, inquieta, preocupada, però vaig iniciar la conversació:
- Havia pensat...
- Digues, digues sense por. - va dir amb claredat.
- Si no fos massa demanar...
En aquell instant em van venir molts pensaments, vaig canviar l'enfocament de la situació, vaig aclarir la veu, i vaig dir amb un to decidit:
- Estic d'acord que no vulguis compartir la teva vida amb mi, però aquest fill és tan teu com meu, i per això, com a pare biològic has de cobrir les despeses del seu creixement i de la seva educació. A més, vull que el visitis almenys un cop al mes.
Hola Laura,
EliminaBona feina i bona puntualització del comentari. Potser hauries d'haver desenvolupat una mica més la tercera pregunta.
Andrea.
1)Aquesta situació passava bastant antigament. Tracta d'un noi que es diu Lluïset, que té una relació distant la seva família, per què ha deixat embarassada a una noia de 15 anys.
ResponEliminaL'estil del relat d'aquesta història és omniscient es a dir que el narrador utilitza expressions i insereix en la veu dels personatges.
Ex: La mare, després d'una horrible escena patètica, va asserenar-se sobtadament.
Té fill meu – va dir-li-, aquí tens cinquanta pessetes estalviades amb penes i treballs.
2) N’hi ha de dos tipus: el formal i l'informal.
Formal: De registres formals hi trobem el literari. És culte.
Ex: En Lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positivista.
La noieta-de quinze anys- havia hagut de fugir de la seva tia. Estava en una dispensa immunda de la Riera Baixa.
Informal: Aquest tipus de registre és molt usat en el tracte familiar i d'amistat.
i també trobem:
Coloquial , que es fa servir en converses quotidianes.
Ex:
Havia pensat...
Digues sense por.
3) Sí, és adequat, ja que al final, la història només tracta de la compensació que li volen donar a la pobre noia que s’ha quedat embarassada. Quan tens un fill, ha de tenir una família, l'has d'alimentar, l’has d’educar... No és correcte el fet de desempallegar-te d'un nadó com si fos un objecte.
4) Encara que la gent abans era molt religiosa, no hi havien mètodes de precaució i era molt més fàcil quedar-se embarassada. Actualment crec que hem avançat molt, ja que hi ha mètodes anticonceptius.
5) Jo em trobava allí, al llit, estirada, i ell allà, a la cadira, mostrant-se fred, evitant qualsevol contacte amb ell llit i la meva mà.
Home, ja que és una família de rics, demanaria un pis per poder viure amb el meu fill. Després feina per a totes les seves necessitats, i l’escola.
Hola Nayara,
EliminaLa feina està ben feta.
Puntualització:
Quan parlem d'estil ens referim a com es presenta el discurs: diàlegs, estil directe i indirecte, etc. Un altra cosa és el punt de vista del narrador: 1a persona, 3a omniscient, etc.
Andrea
1. El narrador explica la història d’en Lluïset i la relació amb la seva família i el fet de que ha deixat embarassada a una noia de 15 anys.
ResponElimina2. N’hi ha de dos tipus: el formal i l'informal.
3. Jo crec que no perque encara que al final parli de compersar no es relaciona amb la historia si no es per aquesta final.
4.si, encara que molt menys a comparació d'abans ja que ara existeixen metods anticonceptius.
5. Jo, una noia de quinze anys, he fugit de la meva tia. Estic en una dispensa immunda de la Riera Baixa. Tinc una cambreta que dóna, per una finestreta, a un celobert tot negre. Allà, a la sortida del treball, he tornat a esperar en Lluïset.
5. Jo demanaria una pensió cada mes per poder mantenir el meu fill i que mai mes en lluiset s'apropara al meu fill.
Hola Marc,
EliminaLa feina és correcta, potser hauries de desenvolupar una mica més els teus comentaris.
En la meua opinió, el títol és adient, perquè a la fi hi ha una compensació, el que la noia demana.
Andrea.
1.El relat explica la historia en la cual, el Lluiset, deixa embarassada a una noia, i també explica els problemes amb la seva família.
ResponEliminaEl narrador (en Lluiset) relata la historia en tercera persona omniscent, ja que se sap tots els detalls de la historia, però no participa en la història.
Exemples:
Té fill meu – va dir-li-, aquí tens cinquanta pessetes estalviades amb penes i treballs.
En una conversació amb el seu pare:
“-Noi, ja saps que jo sóc republicà de tota la vida, i lliberal. Si vols fer bestieses, jo no hi tinc res a veure.”
2. Hi ha dos tipus de registre linguístic, hi ha un registre culte, quan ultilitza frases complexes i més elaborades, i també hi ha un registre col·loquial, que es un registre una mica més informal, propi de la llengua parlada.
Ex registre culte: En Lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positiva.
Ex registre col·loquial: una expressió com ara “cansat de fer el ximple”
3.Jo crec que si, ja que al final, el noi i la família «no volen saber res», i per tant li donen el que la noia demanaba, per tant, la estan compensant. Però per una altre part no es adient, ja que ni diners, ni qualsevol objecte, cobreix el buit d'un pare.
4. Jo penso, que mitjanament continua com abans, que seguiexen havent-hi embarasos no desitjas, i jo crec que més, ja que abans els joves es casavan abans i per tant si una noia es quedaba embarazada, tampoc passaba res, el tenien i ja està, però ara, desde adolescents, ja es matenen moltes relacions sexuals, sense la protecció necessaria, i hi ha molts embarassos no desitjats, encara amb les lleis d'abort i les pastilles del dia després, molts no surtin a la llum.
M'agrada molt el que pensa la Enya, perquè es veritat que degut a les varies opcions de no quedarse embarassada, els adolescents, fan actes sense pensar les possibles conseqüencies.
5.Jo( una noia de quinze anys) he hagut de fugir de la meva tia. Estic en una dispensa immunda de la Riera Baixa. Tinc una cambreta que dava, per una finestreta, a un celobert tot negre. Allíe, a la sortida del treball, he tornat a esperar en Lluïset. Jo estava cansada, cansada, blanca com el paper.
-Jo li hagúes demanat molts diners, ja que hauria de treure el meu fill endavant jo sol.
Víctor.
Hola Víctor,
EliminaLa feina està ben feta!
Puntualitzacions: el relat està escrit en 3a persona omniscient tot i que l'autor ens dóna a conèixer el que pensen els personatges a través dels diàlegs i l'estil directe (estils).
Compte amb les faltes!!!
Andrea.
1)El narrador explica la història d'en Lluïset i com va deixar embarassada inesparadament a una noia menor i la relació d'aquest amb la seva familia.
ResponEliminaEx: “-Té, fill meu, aquí tens cent cinquanta pessetes estalviades amb penes i treballs, perquè ja saps que ton pare és del puny estret.”
2) hi ha dos tipus de registres, el formal i l'informal.
Formal: quan parla el narrado (el tedi nou d’ésser ella noia de bé)
Informal: quan hi ha diàleg. ( és de puny estret)
3) Jo crec que sí, perque ella com a compensació li demana un gramòfon a en Lluiset.
4) Jo crec que en alguns altres llocs del mon encara hi ha el mateix problema i en la nostre societat que vivim avui en dia encara passa pero ha evolucionat més perque han inventat més mètodes per protegir-se i no quedar-se embaraçat pero si, encara pot passar.
5)Jo em trobava allí, al llit, estirada, i ell allà, a la cadira, mostrant-se fred, evitant qualsevol contacte amb ell llit i la meva mà.
- Jo li hagués demenat diners i que no per la diferencia de diners cal seperar-se.
Laia Redorta
1.Parla sobre la història del Lluïset i de com va deixar sense voler, inesparabadament embarasada a una noia de 15 anya, també parla sobre la relació familiar.
Eliminaexemple: Noi, ja saps que jo sóc republicà de tota la vida, i lliberal. Té, fill meu...
2. Hi ha dos registres:
Informal: Si no fos demanar massa.
Formal: el tedi nou d’ésser ella noia de bé.
3. Si que és adient, ja que ella li demana un gramòfon.
4. En alguns llocs passa, pero molt menys que abans, ja que actualment han millorat molt els sistemes de precaució contra l'embaras, i ara la gent està molt més informada, és veu clarament una gran millora en aquest aspecte.
5. Ens trobavem sols, cadascun pensatiu mirant a dos llocs diferents, i allà mateix, jo li diria que no cal separar-se per la classe social, o que com a mínim em dones uns diners mensual per poder manterir el nen, ja que sense diners no viuria.
Hola Laia,
EliminaLa feina és correcta, però em dóna la impressió que la vas fer a corre-cuita! Per a la propera vegada, has de desenvolupar més els teus comentaris i buscar-ne més exemples que ajudin a argumentar les teves respostes.
Andrea.
_____________________________________________
Hola Dani,
A la primera pregunta no havies de dir l'argument del relat sinó el punt de vista de l'autor: com està escrit el relat (1a persona, 3a persona, etc.).
La resta de comentaris me donen la impressió d'haver-los llegit abans ja que hi ha els mateixos exemples que els dels teus companys que han comentat primer.
T'ho has de treballar més a la propera vegada, tu pots!!
A reveure,
Andrea.
ResponElimina1. La historia va d'en Lluïset que deixa embarassada a una noia menor i els conflictes amb la família per aquest tema.
El narrador parla en 3ra persona i és un tipus de narrador omniscient.
2. Hi ha dos registres el registre formal i l'informal.
Registre formal:
no són espontanis, són preparats
Lèxic ric
sintaxi elaborada
Llenguatge objectiu o subjectiu
ús de metàfores i comparacions
informal:
tracte informal, és a dir espontani (repeticions, expressions incorrectes, frases fetes..)
tipus col·loquial (es fa servir en les converses)
poc elaborat
3. Si, penso que és adient perquè ell li regala un gramòfon a ella ja que es el que volia, i li regala com a compensació.
4. Avui dia els embarassos no desitjats segueixen passant tot i que ara tenim més mètodes anticonceptius per evitar-ho (preservatius per a nois i per a noies, píndoles, lligadura de trompes/vasectomia, D.I.U, píndola del dia després...) Hi ha gent que no fa ús d'aquest mètodes o que no fa un bon ús i acaba tenint embarassos no desitjats. Penso també que hi ha llocs (països poc desenvolupats) on hi ha més embarassos no desitjats per temes de diners, poca evolució,...
El comentari de l'andrea és correcte però jo penso que bastants embarassos no desitjats segueixen havent avui dia ja que hi ha persones que no ho volen utilitzar. Tot i que estic d'acord amb que hi ha molta més informació i mètodes avui dia.
5. Jo com a compensació demanaria:
Que el pare també ajudés i veiés el seu fill, el cuidés,.. i es gastés en algunes de les despeses de l'infant.
Hola Neus,
EliminaLa feina està molt ben feta. T'ha faltat reescriure un passatge en 1a persona (pregunta 5).
Andrea.
1. El punt de vista és extern, això vol dir que el narrador és omniscient ( sap la història per complet , fins hi tot detalls que els personatges pot ser ni coneixen, o el pensaments d'aquest)
ResponElimina"Ella pensava en el seu astre."
2. El registre lingüístic és literari (cult) ja que s'utilitzen mots/paraules que no son comunes o no estem acostumatsa escoltar/llegir, a demés hi ha una "explotació" lèxica per tal d'embellir el text.
"Estava decidit a segellar l'adéu etern amb algun petit present, que fas veure que àdhuc, ben mirat, la planyia, ella es va sentir el cor oprès, gairebé no gosava parlar."
3.Si ja que la "compensació" que és el títol del conte, te relació amb el fete que el noi li ofereixi un regal per compensar el fet de que no vol fer-se càrrec del nadó que tindrà la noia.
4.Crec que avui en dia es pot controlar més. Els adults, ja pares , professors, avis, fins hi tot el medis intenten conscienciar als joves sobre els embaraços no desitjats i altres problemes. A de més hi ha molts mètodes anticoneptius que es troben fàcilment a les farmàcies o pots comprar condons per exemple, al supermercat i fins i tot hi ha màquines al carrer. Des del meu punt de vista els problemes que hi poden haver són per que no s'han volgut prendre les mesures correces, ja que ho tenim al abast.
5.Jo, una noieta -de quinze anys- havia hagut de fugir de la meva tia. Estava en una dispensa immunda de la Riera Baixa. Tenia una cambreta que dava, per una finestra, a un celobert tot negre. Allí a la sortida del treball, me n'havia tornat, a esperar en Lluïset. Estava cansada, cansada, blanca com el paper. Vaig tirar-me al llit.
Jo personalment, demanaria una pensió per poder seguir en davant i sinó un allotjament. Encara que si haig de ser capritxosa i no pensar en el futur, potser demanaria una maleta plena dels meus dicos preferits, o llibres i estris per pintar i dibuixar. Fins i tot potser que em pagués l'entrada a una acadèmia d'arts que m'agrdi.
Hola Noèlia,
EliminaMolt bona feina!!
Compte amb les faltes!
Andrea.
1. El narrador d’aquest relat explica l’historia d’en Lluiset i com, al descuidar-se, va deixar embarassada a una noia. I a arrel d’això, com afecta a la relació amb el seus pares. Això ho fa a través de la tercera persona omniscient (no participa a l’historia però ho sap tot), i de l’estil indirecte lliure (el narrador afegeix directament la veu dels personatges i usa expressions com va dir).
ResponElimina‘’Son pare va escoltar-lo amb un silenci absolut i impressionant’'
‘’Noi, ja saps que jo sóc republicà de tota a vida’’
‘’En Lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positiva’’
2. El registre lingüístic es podria dividir en que diu el narrador de forma literària, fent-ho més visual, és més formal, culte i utilitza frases complexes, perquè utilitza cultismes i construccions elaborades, (el tedi nou d’ésser ella noia de bé) i el del diàleg, que és col•loquial, ja que és més informal, propi de la llengua, utilitza vulgarismes entre d’altres (si vols fer bestieses, fer el ximple, és de puny estret)
3. Per a mi el títol es completament adequat, ja que el conte al final, tracta de la compensació, tant com la que la família li vol donar a la noia prenyada, com la que ella vol (el gramòfon).
4. En la meva opinió, tot i que en temps passats, com el temps en el que la història sembla estar inspirada, aquest problema era preocupant, ja que els coneixements sobre el sexe i la sexualitat eren un tema molt més tabú, que no es tractava, i la falta de coneixement portava a embarassos no desitjats, que en aquella època eren molt mal vistos a menys que acabessin en matrimoni (que era majoritàriament forçat), i si no es produïa matrimoni, o be la noia era rebutjada per la societat, o be amagada. Ara per sort, tot i no ser un tema ben vist, la ciència ha avançat molt, creant mètodes contraceptius efectius que eviten els embarassos no desitjats, a més, els tabús es van trencant lentament i, tot i que encara no es el suficient, se li dona suport a la mare, així que la situació com a mínim, ha millorat notablement.
A més, estic d’acord amb l’Enya, ja que hi ha moltes institucions u organitzacions que es preocupen no només de prevenir, sinó que d’ajudar a mes, i els eu punt de vista no dista del meu.
5. Jo em trobava allí, al llit, estirada, i ell allà, a la cadira, mostrant-se fred, evitant qualsevol contacte amb ell llit i la meva mà.
-Havia pensat...
-Digues, digues sense por.- Va contestar
-Si no fos massa demanar- vaig barbotejar amb nerviosisme i vergonya- Voldria que em donessis suport amb aquest fill, ja que, error o no, es teu, treballaré si fa falta per treure’l endavant, però vull que, com al seu pare, també treballis per ell. Vull que siguis conseqüent dels teus actes.
Hola Sara,
EliminaMolt bé!!
Estic d'acord amb tu, però encara hi ha molta feina a fer!
Andrea.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina1:un nen anomenat lluist va deixar embarassada a una noiai els seus pares no es volen fer responsables de l'embaras de la nena
ResponEliminaExemples: parla amb el pare,
-noi, ja saps que soc republicà de tota la vida...
2: els personatges son mes bulgars i el narrador no ho es jens, es a dir, és més correcte, és mes formal
3: jo crec que el titol es el correcte ja que la noia els i diu a la seva familia el que li pasa, la familia ho a de comprendre encara que li costa una mica per el que he entes pero el motiu és, la familia a de comprendre (la compreció) que la noia de 15 anys esta enbaraçada
4:jo crec que encara pasan aquestes coses, que adolesents com la noia es quedin embaraçades. El que crec que a abansat es que ara hi ha més prebencinos,és a dir que et protegeixes mes del que pot passar que abans, que tens més obcions
5:-havia pensat...
-digues,digues sense por
- si no fos masa demanar-borbotejà ella-, m'hauria fet tanta il·lució que... Éa clar que déu ésser una cosa molt cara. Però tot ho hauria dat per ben pagat si hagesiu pogut oferirme...
Hola Carla,
EliminaLa feina és correcta tot i que hi ha moltes mancances. A la primera pregunta havies de dir qui explica la història (narrador en 3a persona) i com (estil: directe amb diàlegs), per exemple.
Si tens qualsevol dubte, pregunta'm.
Andrea.
1.Parla sobre la història del Lluïset i de com va deixar sense voler, inesparabadament embarasada a una noia de 15 anys, també parla sobre la relació familiar.
ResponEliminaexemple: Noi, ja saps que jo sóc republicà de tota la vida, i lliberal. Té, fill meu...
2. Hi ha dos registres:
Informal i informal
3. Si que és adient, ja que ella li demana un gramòfon.
4. En alguns llocs passa, pero menys cops que abans ja que actualment han millorat molt els sistemes de anticonceptius, i ara la la població esta més protegida, ha hagut una gran millora.
5. Que el pare també ajudés i veiés el seu fill, el cuidés. I es gastés en algunes de les despeses de l'infant.
Hola Isaac,
EliminaEls teus comentaris estan poc desenvolupats, fets a corre-cuita.
A la primera pregunta no se't demanava que contessis l'argument del relat, sinó que havies d'explicar quin tipus de narrador hi ha i l'estil en què escriu..
A la segona pregunta no hi ha cap explicació ni tampoc cap exemple.
En general, poc treballat. Per a la propera vegada, tracta d'esforçar-te una mica més.
Andrea.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaMarc Jimenez
ResponElimina1. Explica la història del Lluïset i la seva vida sexual, també explica la relació amb els seus pares. Exemples:
- En Lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positivista.
- Noi, ja saps que jo sóc republicà de tota la vida, i lliberal. Si vols fer bestieses, jo no hi tinc res a veure.
2. Els registres literaris que fa servir són aquests:
Quan parla el narrador fa servir un registre literari formal, en canvi quan hi ha diàleg fa servir un registre literari informal ( col·loquial ). Exemples:
Registre formal:
- Estava convençut que el seu delicte -diguem-ne delicte- era d'excessiva candor,era una ensopegada que delatava el novici inexpert i badoc.
- En Lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positivista.
Registre informal:
- Sí, perquè en Ramon és un home com un brau, i, ja veuràs, totes aquestes mosses solen tenir el seu pinxo!
3. Jo crec que sí i no, sí ja que al final de la història li donen diners i el que la noia demana i no perquè no es torna el buit d'un pare.
4. Avui, en dia aquest tema està molt avançat, ja que hi ha molta gent embarassada des de 14 anys o per aquesta edat i perquè me mare treballa al cap i ve molta gent a demanar la remeis per no quedar-se embarassada un cop fet l'acte sexual, però el que també ha avançat molt són els remeis anticonceptius per no quedar-se embarassada.
Estic d'acord amb el comentari de la Laura Arandes ja que actualment hi han molts mètodes per parar un embaràs no desitjat però hi han alguns adolescents que no actuen amb el cap i no saben els riscos que hi han.
5. Jo em trobava allí, al llit, estirada, i ell allà, a la cadira, mostrant-se fred, evitant qualsevol contacte amb ell llit i la meva mà.
Jo demanaria no estar sola cuidant el fill, que ell l'ajudi a tirar endavant ja sigui amb diners o amb actes.
Hola Marc,
EliminaFeina ben feta!
A la primera se't demanava dir el tipus de narrador, el punt de vista (1a persona, 3a persona, etc).
En general, està prou bé.
Andrea.
1. Aquesta història ens parla d'en Lluïset, un jove que ha deixat embarassada una noia de 15 anys i dels problemes que aquest fet comporta.
ResponEliminaLa història està escrita en 3a persona, tipus de narrador: omniscient.
Exemple: "La mare, després d'una horrible escena patètica, va asserenar-se sobtadament."
2. N'hi ha dos tipus de registres lingüístics. Per una part, quan el narrador dóna detalls de la història i dels personatges s'utilitza un registre culte, un registre formal.
Exemples:
"Son pare va escoltar-lo amb un silenci absolut i impressionant."
"Acreditava tot un passat de virtuts, o almenys de greus abstencions, que era llàstima que ara resultessin tan mal premiades..."
I per una altra banda, quan els personatges conversen entre ells s'utilitza un registre informal, és a dir, col·loquial.
Exemples:
"Té fill meu, aquí tens cinquanta pessetes estalviades..."
"Sí, perquè en Ramon és un home com un brau, i, ja veuràs, totes aquestes mosses solen tenir el seu pinxo!"
3. Segons la meva opinió, el títol d'aquesta història és complex i amb sentit irònic. Segons el punt de vista del noi, que no acaba de comprendre la dificultat que té criar un fill, els diners són suficients per criar un fill.
En canvi, des del punt de vista de la noia, els diners no tenen gaire valor, el que realment necessita un nadó és sentir la companyia dels seus pares i ser educat per ells. Per això la noia demana un gramòfon, per poder ella i el seu nadó escoltar la veu del seu pare.
Per aquesta raó, opino que el títol "La compensació" és adient, ja que ens vol fer reflexionar, ens vols fer pensar en si els diners del noi realment són una compensació.
4. Avui dia, i durant tots els anys, l'embaràs no desitjat ha estat un greu problema per molts joves i grans. Tot i haver-hi mètodes anticonceptius, el problema mai es pot reduír a zero.
És cert que durant els últims anys s'ha avançat molt en l'aspecte de la conscienciació, ara els joves tenim més coneixement de què pot passar i com evitar un embaràs indesitjat.
5. "Ben mirat, em planyia, em vaig sentir amb el cor oprès, gairebé no gosava parlar. I no m'oprimia la injustícia ni el rebuig, no, sinó l'orba, atribulada temença d'haver de renunciar a la fantàstica compensació somiada."
Jo hauria demanat la seva presència, hauria demanat dos o tres anys d'un pare per criar al meu fill. Hauria demanat de la seva ajuda física en comptes de diners o objectes.
Hola Albert,
EliminaMolt bona feina. Enhorabona!!
Interessant el teu punt de vista sobre la compensació que demana la noia. Me l'apunto!!
Andrea.
1. L'autor parla en tercera persona omniscient, ja que ho sap tot sobre els personatges i la història.
ResponElimina«En Lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positivista», «La noieta -de quinze anys- havia hagut de fugir de la seva tia.».
Fa servir un estil indirecte lliure, ja que hi ha una veu narrativa externa que explica el que està passant, però a vegades insereix la veu i els pensaments dels personatges.
«Son pare va escoltar-lo amb un silenci absolut i impressionant. Després va dir-li:
-Noi, ja saps que jo són republicà de tota la vida, i liberal.»
2. Té un registre culte, ja que fa servir vocabulari i construccions lèxiques elaborades.
«...entreveient la Rambla sota una boira fina d'octubre entre la qual esllenegaven llur claror els arcs voltaics.»
«De tota la gent tèrbola, dubtosa, les escorrialles del tedi i del vici, excuineres de Carcassona posades a folles fembres, còmics bolejadors i encara dels que van per les roques, hòrrids petits bohemis...»
3. Sí, perquè parla d'un regal que en Lluïset ha de donar a la noia per «compensar-la» perquè hagi de cuidar del seu fill.
4. La situació no és la mateixa que abans, ja que ara hi ha molta més conscienciació sobre els embarassos no desitjats i les relacions sexuals sense protecció. S'educa des de l'escola, des de la família, i fins i tot des dels medis de comunicació. També hi ha molts més mètodes per evitar que tot això passi i que estan a l'abast de tothom. Tot i així, tot i que en menor mesura, això segueix passant.
Estic d'acord amb la Laia Boter, ja que a molts països d'altres parts del món, els embarassos d'adolescents són molt usuals i a vegades, fins i tot, legals.
5. Quan tenia quinze anys havia hagut de fugir de la meva tia. Estava en una dispensa immunda de la Riera Baixa. Tenia una cambreta que dava, per una finestra, a un celobert tot negre. Allí, a la sortida del treball, me n'havia tornat, a esperar en Lluïset. Estava cansada, cansada, blanca com el paper. Em vaig tirar al llit.
--
I, sí, l'oprimia la injustícia i el rebuig que ell havia manifestat. I, justament per això, vaig parlar:
-Havia pensat... - pensava com s'ho prendria, ell.
-Digues, digues sense por – suposo que volia acabar amb tot aquest assumpte el més aviat millor.
-Bé, potser tu creus que és massa, però tot ho donaria per pagat si poguessis oferir-me els diners suficients per poder cuidar del nen, el teu fill, durant un bon temps.
Hola Alba,
EliminaFeina molt ben feta. Una puntualització: l'autor utilitza dos registres, un de formal (3a persona), d'altre col·loquial (quan parlen els personatges).
Andrea.
1. El relat tracta sobre un home jove anomenat Lluïset que deixa embarassada a la noia jove de 15 anys, d’altre banda el narrador es omniscient per el qual sap tots els detalls dels personatges i també parla en tercera persona.
ResponEliminaExemple:
-En Lluïset, encaparrat - quan en Lluïset ho estava, feia una mirada desesperadament inexpressiva.
-El seu encaparrament era curiós . Estava convençut que ell havia pecat per innocència. Estava convençut que el seu delicte.
2. Quan parlen el personatges parlen d’una manera més col•loquial, en canvi quan parla el narrador per el qual explica el conte parla d’una manera més formal, explica les coses amb paraules més complexes.
Col•loquial: Sabia que la seva boniquesa era una floreta venedissa, sabia que ella era massa tímida per a agradar i tenia les mans fetes malbé pel seu ofici.
Informal: Sí, per què en Ramon és un home com un brau, i, ja veurà totes aquestes mosses solen tenir el seu pinxo!
3. D’una banda si per què el noi no vol saber res sobre la noia jove embarassada i el que vol fer es desfer-se’n d’ella i a la vegada del futur nadó que tindrien, la vol compensar amb diners i amb altres coses, però ella el que vol es un gramòfon. Però també hem de pensar que quan el nen neixi no tindrà pare i clar, el títol en aquest cas no es adient per què no es pot compensar a una persona amb la finalitat a que s’encarregui del nen
4. Aquest cas es produeix avui en dia, sempre ha passat però cada cop passa menys, però ara en el moment hi ha mètodes per el qual es pot evitar l’embaràs però a vegades no son molt fiables, també i un mètode que es l’abort però es un mètode que hi ha molta gent que va en contra
5. Jo hem trobava allà al costat d’en Lluïset, jo també reconeixia que tot allò era un error però ell era nerviós, jo només li demanava una paga mínima per mantindre el nen, però ell el que volia es que me’n vagi ja de la seva vista.
–Havia pensat...
- Digues, digues sense por
- Si no fos massa demanar, m’hauria fet tanta il•lusió que... És clar que déu ésser una cosa molt cara. Per`tot ho hauria dat per ben pagat si haguessis pogut oferir-me...
Hola Dani,
EliminaLa feina és correcta. T'has equivocat en les explicacions sobre el registre formal i col·loquial, però bé.
Andrea.
1.- L´estil del conte és un narrador omniscient en tercera persona: "estava convençut que havia pecat". També apareix l´estil indirecte lliure que és com una reflexió en veu alta del propi personatge: " en Lluïset encaparrat- quan en Lluïset ho estava, feia una mirada desesperadament inexpressiva"- Un altre exemple: el seu delicte- diguem-ne delicte- "
ResponElimina2.- El registre lingüístic és culte com ho demostra l´ecel.lent vocabulari del conte: "esllenegaven llur claror, hòrrids petit bohemis... i ala vegada quan parlen els personatges ho fan amb un llenguatge més planer, fins i tot utilitzant expressions populars i frases fetes, com aquesta de la mare: " aquí tens cent cinquanta pessetes estalviades amb penes i treballs"
3.- El títol és totalment adient al conte perquè la família d´en Lluïset està disposada apagar-li uns diners a la noia per treur-se-la de sobre i no espatllar el futur del noi amb un embaràs no desitjat. La compensació que demana la noia el que fa és demostrar la diferent categoria social de la parella, perquè puguent demanar molt, s´acontenta amb un gramòfon , símbol del benestar de la burgesia.
4.- Embarassos no desitjats continuen passant avui en dia, malgrat disposar de mètodes anticonceptius eficaços. La gran diferència és l´avortament que et permet interrompre un embaràs no desitjat i portar al món una criatura que no ha sigut volguda.
Estic d´acord amb l´Albert Querol quan diu que els adolescents tenim tota la informació al nostre avast, fins i tot a l´escola.
5.- Quan tenia quinze anys havia hagut de fugir de la meva tia. Estava en una dispensa immunda de la Riera Baixa. Tenia una cambreta que dava, per una finestra, a un celobert tot negre. Allí, a la sortida del treball, me n'havia tornat, a esperar en Lluïset. Estava cansada, cansada, blanca com el paper. Em vaig tirar al llit.
--
I, sí, l'oprimia la injustícia i el rebuig que ell havia manifestat. I, justament per això, vaig parlar:
-Havia pensat... - pensava com s'ho prendria, ell.
-Digues, digues sense por – suposo que volia acabar amb tot aquest assumpte el més aviat millor.
-Bé, potser tu creus que és massa, però tot ho donaria per pagat si poguessis oferir-me un pis a Barcelona, no cal que sigui a la part més rica de la ciutat, però ja no puc tornar a casa, també més que diners et demano que el teu pare em busqui una feina per poder-me guanyar la vida i així desapareixaré de la teva vida per sempre.
Hola Pau,
EliminaT'has confós amb l'estil i el punt de vista del narrador. Fixa-t'hi!
M'hauràs d'explicar per què el gramòfon és un símbol de la burgesia!!
Feina ben feta.
Andrea.
1- En Lluïset explica la seva historia i relació sexual pero ho fa de manera que parla en tercera persona però sap tots els detalls
ResponElimina2-Els registres literaris que fa servir són els següents:
Quan es el narrador el que parla fa servir un registre literari formal, en canvi quan hi ha diàleg fa servir un registre literari no formal es a dir informal.
Registre formal:
- Estava convençut que el seu delicte -diguem-ne delicte- era d'excessiva candor,era una ensopegada que delatava el novici inexpert i badoc.
- En Lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positivista.
Registre informal:
- Sí, perquè en Ramon és un home com un brau, i, ja veuràs, totes aquestes mosses solen tenir el seu pinxo!
3- Jo crec que sí perquè la noia es compensada amb diners a causa de que ha quedat embarassada, però és un societat una mica masclista ja que li donen diners a la dona perquè l'home li dona diners per no haver de ocupar-se del nen
4- Està clar que això segueix passant malauradament ja que els joves no pensen en les conseqüències dels seus actes quan han begut o també quan son forçades com en violacions, però avui en dia per sort es pot avortar i en casos com violacions doncs es una gran sort per la dona
5- No sé com m'ha pogut passar això a mi. Com els hi diré als meus pares? Què faré tota sola a Barcelona? Segur que els meus amics ja no voldran saber res de mi. Com podré mantenir al meu fill?
Hola Jan,
EliminaUn dia de retard ja saps que és el que implica... la nota serà inferior a la dels teus companys i companyes.
La feina és correcta. Per cert, el registre informal, col·loquial no és literari.
Andrea.
1. El narrador del conte explica la vida del Lluïset (la seva relació amb la noia i la seva relació amb els seus pares). El narrador explica la història en tercera persona. Exemples:
ResponElimina-Comprenia que ara no tindria més remei.
-El Lluïset és formulava el terrible dilema.
2. Quan parla el narrador acostuma a ser formal encara que, quan parlen els protagonistas, parlen de manera més col·loquial.
3. Jo crec que el tema és adient ja que, la compensació, és el que el Lluiset entrega a la noia (una compensació per deixarla sola amb un nen).
4. En la societat d’avui en dia segueixen passant aquestes coses. Encara que ara és dona molta importància en insistir als joves a utilitzar mètodes anticonceptius, encara que hi ha molts que no en fan cas i acaben amb un embaràs no desitjat.
Estic d’acord amb el Joan sobre el que diu, que antigament era més normal però que poc a poc aquest tema s’ha anat normalitzant i existeixen més mètodes anticonceptius a l’abast de tothom.
5. Quan en Lluiset, doncs, després de preliminars glacials i distanciadors, seient al caire mateix de la cadira, i evitant tot contacte amb el llit o amb la meva mà abandonada, em va fer saber, a la claror de l’espelma, que ell, per pura generositat, ja que no n’hi havia obligació estricta, estaba decidit a segellar l’adéu etern amb algún petit present, que fes veure que àdlhuc, ben mirat, em planyia, jo em vaig sentir el cor oprès…
Jo, si fos ella, demanaria un mínim ajut amb la criatura (més diners, menjar o un mínim de roba per al nadó.)
Hola Adrià,
EliminaLa feina l'has feta fora de termini. Ja saps el que implica.
Manquen els exemples de la segona pregunta: registre formal i informal.
La feina és correcta!
Andrea.
1. Expliqueu el punt de vista narratiu i l'estil del relat amb exemples.
ResponEliminaEl narrador explica com el Lluïset deixa embarassada a una noia molt jove sense voler
Està narrat en tercera persona, el narrador no participa en la historia
Exemples:
-en Lluïset es formulava el terrible dilema
-son pare va escoltar-lo amb un silenci absolut i impressionant
2. Comenteu el registre lingüístic i poseu-ne exemples lèxics.
El registre lingüístic és formal per part del narrador
Exemles:
-de tota la gent tèrbola, dubtosa, les escorrialles del tedi i del vici
3. Raoneu si el títol d'aquesta narració és adient al tema que tracta.
Jo crec que si ja que el títol "la compensació" es refereix als diners que li donen la família a la noia per la absència del pare
4. Aquest conte tracta sobre l'embaràs no desitjat. Creieu que en la societat d'avui dia segueixen passant aquestes coses? Què creieu que ha evolucionat en la qüestió de l'embaràs en els adolescents? Raoneu la vostra resposta i comenteu la d'un company o companya.
Els embarassos no desitjats sempre estaran presents en la nostre societat, sigui per falta de precaució o per un altre cas. Però cada cop es fan més xarrades i campanyes per informar i prevenir als joves de mètodes anticonceptius.
Estic decord amb el comentari de l'Albert sobre aquest tema ja que encara que és cert que sempre hi haurà algun cas d'un embaràs no desitjat, cada cop hi ha menys
5. Reescriviu algun moment de la història en primer persona. Adopteu la perspectiva de la noia. Quina compensació demanaries?
He agut de fuguir de la meva tia, esava en una dispensa immunda de la Riera Baixa, tinc una cambreta que donava, per una finestreta, a un celobert tot negre.
Compensació: ajut per cuidar del seu fill sense aver de preocupar de diners, temps,...
Hola Jaume,
EliminaFeina feta fora de termini; ja saps el que implica!
De registres, l'autor utilitza dos: un de formal quan hi ha la narració en tercera persona, i d'altre informal o col·loquial quan parlen els personatges.
La feina està ben feta, amb moltes faltes d'ortografia, però bé. Compte!
Andrea.
1. la historia ens parla sobre que en LLuïset deixa embarassada a una jove de quinze anys per error i com reacciona la familia quan els hi explica. El punt de vista es 3ra persona i omnipresent conforme sap el que pasa i passarà a l'historia .
ResponElimina2. El narrador quan narra la história la narra formalment. En canvi quan parlen els personatges sembla més un registre lingüístic informal. exemple:
En lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positiva. Si és sentimental em voldrà lligar, hi haurà abraçades...
-Té fill meu -va dir-li-, aquí tens cent cinquanta pessetes estalviades amb penes i treballs, perquè ja saps que ton pare és del puny estret.
3. Jo crec que si ja que la compensació de la historia són els diners que li dona en lluïset a la noia perque el nen no estarà amb el pare
4. Jo crec que en la societat d'avui en dia segueixen passant coses com aquestes però hi han menys que abans ja que hi ha més ajudes per que no passin tants casos però clar sempre n'hi hauran ja que per un descuit pot ocorre. Estic d'acord amb la Laia sobre lo de les religions que obliguen a les noies a tenir relacions sexuals amb gent que no volen. a més ara a les escoles o instituts es conciencia més als estudiants sobre això amb xerrades o activitats.
5.Jo de compensació li demanaria que fos responsable dels seus actes i que ajudes amb el menjar, diners i despeses de la criatura ja que jo sola no podria tirar endavant amb un nadó.
Hola Adrià,
EliminaLa feina està feta fora de termini, per tant, ja saps què significa.
Quan parles de la compensació, a banda dels diners, hi ha el gramòfon que la noia demana.
En general, la feina és correcta.
Andrea.
Laia García Covelo
ResponElimina1) Tracta d'un noi que es diu Lluïset, que té una relació distant de la seva família, per què ha deixat embarassada a una noia de 15 anys.
La història és omniscient és a dir que el narrador utilitza expressions i insereix en la veu dels personatges.
2) N'hi ha de dos tipus: el formal i l'informal.
Formal: el literari, és culte.
Informal: Aquest tipus de registre és molt usat en el tracte familiar i d'amistat.
i també trobem: Col•loquial, que es fa servir en converses quotidianes.
Ex:
Havia pensat...
Digues sense por.
3) Sí, és adequat, ja que al final, la història només tracta de la compensació que li volen donar a la noia que s'ha quedat embarassada.
4) Avui dia hi ha molts mètodes anticonceptius, hi ha més control. Però per no tenir un embaràs no desitjat has de fer un bon ús.
5) Jo em trobava allí, al llit, estirada, i ell allà, a la cadira, mostrant-se fred, evitant qualsevol contacte amb ell llit i la meva mà.
Home, ja que és una família de rics, demanaria un pis per poder viure amb el meu fill. Després feina per a totes les seves necessitats, i l'escola.
Hola Laia,
EliminaLa feina està feta fora de termini, per tant, la teva nota serà inferior a la dels teus companys i companyes.
Manquen els exemples de la primera pregunta. També he trobat a faltar que desenvolupessis una mica més els teus comentaris. Ja ho saps per a la propera.
Andrea.
1. Expliqueu el punt de vista narratiu i l'estil del relat amb exemples.
ResponEliminaLa historia tracta d'un noi, en Lluïset deixa embarassada a una noia de 15 anys, i respecte això té una relació bastant distant amb la seva familia.
Està narrat amb 3a persona.
Exemples:
- En Lluïset es formulava el terrible dilema: ella, o serà sentimental o positivista.
2. Comenteu el registre lingüístic i poseu-ne exemples lèxics.
En el cas de quan el narrador narra el seu registre es molt més formal que quan parlen els peronatges (és un puny estret és un registre informal).
3. Raoneu si el títol d'aquesta narració és adient al tema que tracta.
Jo crec que si perquè ella li regala un gramòfon.
4. Aquest conte tracta sobre l'embaràs no desitjat. Creieu que en la societat d'avui dia segueixen passant aquestes coses? Què creieu que ha evolucionat en la qüestió de l'embaràs en els adolescents? Raoneu la vostra resposta i comenteu la d'un company o companya.
Jo crec que si segueixen passant aquestes coses, sobretot a la nostre edat, a l'adolescencia. Ja que avui en dia si fas alguna cosa "extranya" aquesta edat, et creus millor que els altres. Crec que ja prous metodes de protección i es tindrien que vigilar a la nostre edat, perquè és perillos.
Estic d'acord amb la Cristina, ja que ara avui en dia hi han molts més casos que abans d'un embaràs no desitjat.
5. Reescriviu algun moment de la història en primer persona. Adopteu la perspectiva de la noia. Quina compensació demanaries?
Jo, una noia de quinze anys, he fugit de la meva tia. Estic en una dispensa immunda de la Riera Baixa. Tinc una cambreta que dóna, per una finestreta, a un celobert tot negre. Allà, a la sortida del treball, he tornat a esperar en Lluïset.
Compensació: Una seria que anés a veure al seu fill cada tant en quan. I una altre es que reconeixes el nen com el teu fill.
Hola Beth,
EliminaLa feina està feta fora de termini, per tant ja saps què significa.
Hauries d'haver desenvolupat una mica més la tercer pregunta. Ja ho saps per a la propera vegada!
Andrea.
Aleix Campos
ResponElimina1. Expliqueu el punt de vista narratiu i l'estil del relat amb exemples.
Tracta del Lluís de la seva relació, amb una noia de 15 anys que la deixa embarassada, i de la relació distanciada amb la família. Aquest relat està narrat per un narrador omniscent (3ra pers.), ja que no apareix al relat però sap tot el que passarà i l'explica detalladament.
-Comprenia que ara no tindria més remei.
-La mare, després d'una horrible escena patètica, va asserenar-se sobtadament.
2. Comenteu el registre lingüístic i poseu-ne exemples lèxics.
El registre lingüístic d'aquest relat és col·loquial i informal, ja que dóna lloc a un àmbit familiar e hi ha confiança entre ells.
3. Raoneu si el títol d'aquesta narració és adient al tema que tracta.
Sí, ja que compensa a la noia per a ver fet aquest pecat: deixar-la embarassada i viure cuidant una criatura. Ell li compensa amb diners, no obstant això li demana per a compensar-ho un gramòfon.
4. Aquest conte tracta sobre l'embaràs no desitjat. Creieu que en la societat d'avui dia segueixen passant aquestes coses? Què creieu que ha evolucionat en la qüestió de l'embaràs en els adolescents? Raoneu la vostra resposta i comenteu la d'un company o companya.
Sí, però no tots els països encara que hi ha un inconvenient que són les seves religions, però de mica en mica anem avançant. En una de les coses que hemevolucionat ha sigut amb el tema del preservatiu, ja que causa molta eficàcia a no tindre ningun embaràs imprevist.
5. Reescriviu algun moment de la història en primer persona. Adopteu la perspectiva de la noia. Quina compensació demanaries?
Quan jo, doncs, després de preliminaris glacials i distanciadors, seient al caire mateix de la cadira, i evitant tot contacte amb el llit o amb la mà abandonada d'ella, li féu saber, a la claror de l'espelma, que ell, per pura generositat, ja que no n'hi havia obligació estricta, estava decidit a segellar l'adéu etern amb algun petit present, que fes veure que àdhuc, ben mirat, la planyia, ella es va sentir el cor oprès, gairebé no gosava parlar. I no l'oprimia la injustícia ni el rebuig, no, sinó l'orba, atribulada temença d'haver de renunciar a la fantàstica compensació somiada.
La meva compensació seria de que com ell ha sigut el culpable de no haber-se posat preservatiu, que també és la seva responsabilitat cuidar-lo, no que el deixés abandonat com a un fill sense pare, perquè això als nadons els hi trenca el cor.
Hola Aleix,
EliminaLa feina està feta fora de termini, per tant, ja saps què significa.
Pel que fa als registres, l'autor utilitza de 2 tipus: un d'informal (narració en 3a persona) i d'altre informal o col·loquial (quan parlen els personatges)
En general, la feina està ben feta. Tracta de fer el lliurament dels comentaris dins de la data que hem establert.
Andrea.
1) El que vol explicar aquesta història és una situació que passava molt en un passat. El Lluïset, un noi, que no és porta molt bé amb la seva família. Pel fet de deixar prenyada una noia de 15 anys.
ResponEliminaOmniscent és l'estil que presenta l'història, això vol dir que el narrador no participa, però que coneix els fets, utilitza 3a persona.
Exemple:
- Estava convençut que el seu delicte -diguem-ne delicte- era d'excessiva candor
2) És poden trobar dos tipus de registres, el formal (quan parla el narrador) i el informal(quan hi ha diàleg).
3) És contradiu ja qeue per una part sí, compensa a la mare amb diners per totes les despeses que tingui i es fa càrreg del nadó, ja que ell no es pot encarregar del seu fill. L'altre part el títol no lliga, perquè és el seu fill i els diners no ho soluciona tot, ja que quan tens un fill, has de tenir en compte que ha de tenir una família, l'has d'alimentar, criar correctament...
4) Avui en dia continuen passant embarassos no desitjats, tot i disposant de mètodes anticonceptius eficaços i d'altres no. La gran diferència és l´avortament que et permet interrompre un embaràs no desitjat i portar al món una criatura que no ha sigut per acte pròpi.
L´Albert Querol quan diu que els adolescents tenim tota la informació al nostre avast, fins i tot a l´escola, té molta raó.
5) Jo, una noia de quinze anys, he marxat de casa la meva tia, no sé com m'ha pogut passar això a mi. Ara estic sola, no tinc a ningú, els meus amics ja no volen saber res de mi i no sé com explicar-ho a la meva famiília. Com pagaré les necesitats meves i del meu fillsi no tinc res!? No tinc on anar, ni qui hem pugui ajudar.
El més just seria demanar que el pare es fes càrrec d'una part de les despeses del fill, ja que ella no té recursos, però ja es veu que dins l'història això no passara pas.
Hola Natàlia,
EliminaLa feina està feta fora de termini, per tant, ja saps què significa.
En general, és tot correcte (moltes faltes d'ortografia. Compte!),
Tracta de fer els teus comentaris dins de la data que hem establert.
Andrea.
Hola Andrea, pensava que el últim dia era avui, però ara he vist que està fora de termini tot i que ho envio avui.
ResponElimina1. Aquest conte explica que en Lluiset deixa embarassada a una noia "sense voler" . La història és omniscient i està narrada en 3ra persona.
-En Lluïset es formulava
2. Comenteu el registre lingüístic i poseu-ne exemples lèxics.
Fa servir el registre informal i també el formal com per exemple:
-En Ramon és un home com un brau és un registre informal
-Tenia les mans fetes malbé pel seu ofici podria ser de registre formal ja que malbé es podria considerar una paraula de registre. formal
3. Raoneu si el títol d'aquesta narració és adient al tema que tracta.
Sí que és adient ja que intenta compensar a la noia amb diners, pero per una altre part no, ja que no es pot comparar tenir un fill amb els diners, ja que el noi vol pagar-li diners per no tenir res a veure amb el fill.
4. Aquest conte tracta sobre l'embaràs no desitjat. Creieu que en la societat d'avui dia segueixen passant aquestes coses? Què creieu que ha evolucionat en la qüestió de l'embaràs en els adolescents? Raoneu la vostra resposta i comenteu la d'un company o companya.
Jo crec que en la societat d'avui en dia passa moltíssim. La gent no pren precaucions i no pensa amb les conseqüencies que pot tenir això després. Hi ha moltes noies tenen un embaraç no desitjat i avui en dia passa que quan el pare s'entera moltes vegades desàpareix o no en vol saber res, i això passa molt actualment. Estic d'acord amb l'Adrià ja que es veritat que ara s'estan prenen mesures sobre aquest tema, però tot i això segueixen havent-hi casos.
5. Reescriviu algun moment de la història en primer persona. Adopteu la perspectiva de la noia. Quina compensació demanaries?
Jo tenia quinze anys, m’havia hagut d’anar de casa de la meva tia. Estava en una dispensa immunda de la Riera Baixa tenia una cambreta que dava, per una finestreta, a un cel obert tot negre.
Jo demanaria simplement que uns diners no poden compensar un fill, així que m'ajudes a seguir endevant perquè els dos tindriem part de culpa tan ell com jo.
Hola Gemma,
EliminaEls teus comentaris estan ben fets però la teva nota serà inferior a la dels teus companys i companyes. Per a la propera vegada, tracta de fer-los dins el termini establert.
Andrea.
Mireia Requena 3erA
ResponElimina1.Un noi anomnat LLuiset deixa embarassada sense voler a una noia.
La història és omniscient i està narrada en 3ra persona.
2.Fa servir el registre informal i també el formal.
3.Sí que és adient .Intenta compensar a la noia amb diners, pero per una altre part no, ja que no hi ha punt de comparació amb tenir un fill i els diners.
4.Avui en dia passa molt, més deel que tindría que pasar, ja perqué no es prenen precaucions o per problemes. Estic d'acord amb el Jan, tinel mateix pensament.
5. DEmanaría que m'ajudes, no només mab diners, sino amb la seva presencia.
Hola Mireia,
EliminaHauries d'haver desenvolupat una mica més els teus comentaris com per exemple haver escrit exemples a la primera i segona preguntes.
Andrea
Miquel Alcalde
ResponElimina1. Expliqueu el punt de vista narratiu i l'estil del relat amb exemples.
La historia tracta sobre un noi que es diu Lluïset, que té una relació distant de la seva família, per què ha deixat embarassada a una noia de 15 anys
Esta narrada en 3ra persona.
-En Lluïset es formulava.
2. Comenteu el registre lingüístic i poseu-ne exemples lèxics.
Hi ha de dos tipus, el informal es quan hi ha diàleg i el formal quan parla el narrador.
Informal: -En Ramon és un home com un brau.
Formal:-Tenia les mans fetes malbé pel seu ofici.
3. Raoneu si el títol d'aquesta narració és adient al tema que tracta.
Jo crec que el tema és adient ja que, la compensació, és el que el Lluïset entrega a la noia (una compensació per deixar-la sola amb un nen).
4. Aquest conte tracta sobre l'embaràs no desitjat. Creieu que en la societat d'avui dia segueixen passant aquestes coses? Què creieu que ha evolucionat en la qüestió de l'embaràs en els adolescents? Raoneu la vostra resposta i comenteu la d'un company o companya.
Jo crec que avui en dia passa menys que fa uns anys pel fet de que hi han mes mètodes de precaució, peró també crec que passa molt mes del que hauria de passar.
En general estic d'acord amb els meus companys, tots tenim una idea semblant.
5. Reescriviu algun moment de la història en primer persona. Adopteu la perspectiva de la noia. Quina compensació demanaries?
No sé com m'ha pogut passar això a mi.
Hola Miquel,
EliminaA l'última pregunta havies de reescriure alguna passatge de la història en 1a persona.
Andrea
1) En Lluïset, un jove que ha deixat embarassada una noia de 15 anys i dels problemes que aquest fet comporta.
ResponEliminaLa història està escrita en 3a persona, tipus de narrador: omniscient.
2) jo crec que és formal però a la vegada informal.
3) Jo crec que si ja que la compensació de la historia són els diners que li dona la familia d'en lluis a la noia per poder cuidar al nen petit.
4) crec que encara segeixen pasant aquestes coses, hi han persones que no tenen cura del que fan, ara hi han molts anticonseptius i la majoria no els fan servir.el que ha abansat són las pastillas del dia següent i moltes més coses, és veritat que hi han menys casos pero segeixen aven embaaraços no sesitjats.
5) Jo em trobava allí, al llit, estirada, i ell allà, a la cadira, mostrant-se fred, evitant qualsevol contacte amb ell llit i la meva mà.
Hola Carla,
EliminaFeina correcta.
Andrea
1. Expliqueu el punt de vista narratiu i l'estil del relat amb exemples.
ResponEliminaLa història explica que un noi que es diu Lluïset deixa embarassada una noia de 15 anys. El narrador és omniscient i està fet amb la tercera persona.
2. Comenteu el registre lingüístic i poseu-ne exemples lèxics.
El registre lingüístic d'aquesta història és formal en algunes parts i informal en altres.
El registre del narrador és formal i culte.
El registre del diàleg és més col·loquial i informal.
3. Raoneu si el títol d'aquesta narració és adient al tema que tracta.
Crec que el títol si que és adient al tema que tracta perquè al final del conte tracta de la compensació. El noi vol diners per cuidar del seu fill, es pensa que amb diners no tindrà cap problema per cuidar-l'ho, en canvi, la noia prefereix comprar-li un gramòfon perquè el nadó pugui escoltar la veu del seu pare.
4. Aquest conte tracta sobre l'embaràs no desitjat. Creieu que en la societat d'avui dia segueixen passant aquestes coses? Què creieu que ha evolucionat en la qüestió de l'embaràs en els adolescents? Raoneu la vostra resposta i comenteu la d'un company o companya.
Avui en dia segueixen passant embarassos no desitjats, però menys que fa uns anys, ja que ara hi ha molts mètodes anticonceptius que impedeixin que això passi. Tot i això segueix passant sovint, hi ha gent que no té cura del que fa i no utilitza mètodes anticonceptius. A vegades també hi ha embarassos no desitjats perquè el mètode anticonceptiu falla. Estic d'acord amb en Mauro perquè el pes acostuma a caure a sobre de la dona.
5. Reescriviu algun moment de la història en primer persona. Adopteu la perspectiva de la noia. Quina compensació demanaries?
Jo, una pobra noia de quinze anys, he marxat de casa la meva tia. Ara estic sola, no tinc a ningú, els meus amics ja no hem parlen i no sé com explicar-ho a la meva famiília. Com pagaré les necesitats meves i del meu fillsi no tinc res!? No tinc on anar, ni qui hem pugui ajudar.
Carles Feilen
Hola Carles,
EliminaHauries d'haver exemplificat els usos de del registre col·loquial i cultes; també exemples del narrador en 3a persona.
Andrea
1.Aquest conte explica que en Lluiset deixa embarassada a una noia "sense voler" . La història és omniscient i està narrada en 3ra persona.
ResponElimina-En Lluïset es formulava
2. El registre lingüístic d'aquest relat és col·loquial i informal, ja que dóna lloc a un àmbit familiar e hi ha confiança entre ells.
3. D’una banda si per què el noi no vol saber res sobre la noia jove embarassada i el que vol fer es desfer-se’n d’ella i a la vegada del futur nadó que tindrien, la vol compensar amb diners i amb altres coses, però ella el que vol es un gramòfon. Però també hem de pensar que quan el nen neixi no tindrà pare i clar, el títol en aquest cas no es adient per què no es pot compensar a una persona amb la finalitat a que s’encarregui del nen.
4. Avui dia els embarassos no desitjats segueixen passant tot i que ara tenim més mètodes anticonceptius per evitar-ho . Hi ha gent que no fa ús d'aquest mètodes o que no fa un bon ús i acaba tenint embarassos no desitjats. Penso també que hi ha llocs (països poc desenvolupats) on hi ha més embarassos no desitjats per temes de diners, poca evolució.
5.No sé com m'ha pogut passar això a mi. Com els hi diré als meus pares? Què faré tota sola a Barcelona? Segur que els meus amics ja no voldran saber res de mi. Com podré mantenir al meu fill?
Fet!
Elimina